Er det en vei vi ønsker å se, så er det opp og frem. Selge mer, tjene mer = suksess. Men det er ikke alltid så enkelt. Noen ganger butter det imot. Du sliter med å komme videre. Da må «opp og frem» musklene fylles på med god metodikk …
Slapp av, for du er ikke alene. Motbakker møter vi alle fra tid til annen. Men du må akseptere det og ha en plan for hvordan du får motivasjonen på plass igjen – dit du ønsker den.
Som direkteselger styrer du din arbeidsdag, dine aktiviteter – og dine tanker. Det er selve kjernen i bransjen – og som vi opplever som positivt. Men bransjens struktur gjør at du aldri har et stort nettverk av hjelpende kolleger rundt deg. I denne artikkelen fra Direktesalgsforbundet får du gode råd når det «butter i mot».
Et typisk tegn på det opplever du som manglende motivasjon eller at du utsetter selvfølgelige ting, ved at du velger å gjøre «andre» ting.
Kanskje er det noen krevende kontakter du burde ta, men utsatte det gang på gang. Egentlig var det spennende utfordringer, men så ble det vanskelig.
“Tenk om jeg ikke får gjennomslag?”
Snu negativt til positivt
Hva er problemet – hvorfor skjer dette med deg?
Ann Ahlqvist er kjent som en dyktig motiveringsspesialist. Hun har jobbet med dette i 20 år og har hjulpet over 1000 ledere, prosjektledere og salgsteam til motivasjon og metodikk for å nå sine mål.
— Ta deg en pause, hent papir og blyant, sett det ned og bruk tid på å definere de problemene du møter. Ta med alt og skriv det ned, sier hun.
På den måten ber hun deg å sette ord på et negativt tankespinn.
— Jeg har opplevd det selv flere ganger. En klar oppsummering etter tanke og skrivestunden, ble at jeg ikke var alene om slike utfordringer. «Velkommen til å være menneske”, sa en kollega til meg.
Prat med noen du har tillit til
Kollegaen kjente igjen situasjonen som hun selv hadde slitt med. I tillegg ga hun noen konkrete råd.
— Dette var akkurat det jeg trengte. Ros for åpenheten og noen smarte tips. Selvtilliten vokste. Mestringstro hjelper oss alle med å både sette i gang en oppgave og holde ut når det butter i mot. Slik var det også for meg, oppsummerer Ann Ahlqvist.
Så enkelt kan det være å bli klar over hvordan «negative» tanker og følelser fikk ta over styringen.
En toppidrettsutøver har oppsummert kampen mot negative tanker slik. «Når jeg overtenker, kommer frykt og negativitet opp. Da hjelper det å snakke med noen. Når jeg forteller hva jeg har gjort, så tar jeg meg i at jeg har gjort mye bra også. Det styrker meg. Da kommer jeg i gang.» |
Seks steg for å få økt mestringstro og motivasjon
- Se tilbake på lignende oppgaver som du har klart å utføre tidligere. Ha fokus på at du faktisk kan. Du har gjort det før, og fått det til. Du klarer det igjen.
- Be om støtte og oppmuntring fra noen du stoler på og som vil deg vel (pep-talk). Når folk rundt deg tror på deg, øker sjansene for at du selv begynner å tro du klarer det. Se etter noen rundt deg som har klart det du skal gjøre. Snakk med dem. Spør om de kan dele oppskrifter, tips og råd.
- Ha fokus på prosessen og gled deg til å lære noe nytt underveis. Tren på å tørre. Tren på å prøve og feile. Det gir læring og utvikling.
- Vær bevisst på tankesettet ditt. Våre følelser og tanker styrer vårt humør og våre handlinger. Et negativt tankespinn kan påvirke deg negativt. Klarer du å fokusere på det positive, hjelper det deg til å utføre dine oppgaver.
- Del opp oppgaven i mindre biter. Da har du mulighet til å føle på mestring hver gang du når et delmål. Kjenn på den gode følelsen. Den gir deg motivasjon og hjelper deg til å fortsette.
- Å lykkes handler ikke bare om å bli ferdig med en oppgave. Det handler også om den utviklingen og læringen du får når du er i prosessen. Samle på dine mestringsopplevelser. Det gir deg både motivasjon og ny mestringstro.
Kilde: Ann Ahlqvist, https://www.ahlqvist.no/