Nivåer for vitaminer og mineraler

February 10, 2025

EU-kommisjonen har varslet et forslag om felles maksimumsgrenser for ​tilsetning av vitaminer og mineraler i mat og drikke -​ og for bruk av vitaminer og mineraler i kosttilskudd. Bransjen er skeptiske.

Mattilsynet kan på sine nettsider fortelle at EU-kommisjonen planlegger å sende ut et høringsutkast om nye regler i løpet av våren 2025. Det vil inkludere forslag til maksimumsgrenser. Høringen vil først involvere medlemslandene – deretter berørte bransjer og andre.

Direktesalgsforbundet bør være en selvfølgelig høringsinstans fra Norge, og det har vi meldt til Mattilsynet, forteller lederen av forbundet, Dan Sharoni.

Skal erstatte nasjonale regler

I Norge har vi nasjonale grenseverdier for vitaminer og mineraler i kosttilskudd. Det inkluderer også en nasjonal godkjenningsordning for tilsetning av vitaminer og mineraler i næringsmidler. Dersom felles EU-grenser blir vedtatt, vil disse erstatte nasjonale regler og bli en del av vårt norske regelverk.

Mattilsynet kan ikke gi noe eksakt tidspunkt for når det vil skje. Først må det bestemmes kriterier for hvordan maksimumsgrenser skal fastsettes – og det kan ta tid …

Var i gang tidligere

Arbeidet med å utarbeide felles EU-grenser startet i 2006, men ble så stoppet i 2009.​ Nå settes det i gang igjen. Det skal gjelder både mat, drikke og kosttilskudd.

Etter å ha sett det første utkastet er vi skeptiske fordi det baserer seg på antakelser og ikke fakta. Derfor er vi usikre på om det reflekterer virkeligheten, skriver Maria Sanchez Rodriguez i en melding til Direktesalgsforbundet. Hun er spesialist på offentlige restriksjoner i SELDIA (det Europeiske direktesalgsforbundet, der DF er medlemmer).

Maria Sanchez Rodriguez trekker frem krevende juridiske vurderinger som en stor utfordring. Særlig dersom et nytt regelverk vil tvinge innhold til for lave nivåer, eller gi forbud mot enkelte mikronæringsstoffer.

Vi forventer at alle produsenter, uansett bransjetilknytning vil bli påvirket av et nytt regelverk. Mange produkter vil nok greit kunne fortsette slik de er nå, noen må omdefineres eller merkes på en annen måte – mens annet må distribueres, skriver Maria Sanchez Rodriguez.

Ulike europeiske bransjeforeninger (FSE, EHPM, FDE, SNE, ESSNA) jobber tett sammen for å forhindre nye regler basert på modellen som EU ønsker å legge frem. Modellen må bli tydeligere og faktabasert.

Vi ber om en mer tilrettelagt og bedre struktur i det som skal til vurdering, avslutter hun.

Det er berammet tre møter mellom EU-kommisjonen og medlemslandene i mars, mai og juni i år. Deretter forventer industrien å bli involvert på en god og riktig måte.