Nettverksbygging – en vei til suksess

April 25, 2024

Vi bygger nettverk hele livet – først med familien vår. Så følger venner og kjente i barnehagen, skolen og veien videre oppover i livet. Nettverket er de viktigste kontaktene du har i livet ditt.

Riktig gjort består nettverksbygging i, systematisk å bygge bevisste relasjoner. Tillit, samarbeide, læring, deling og åpenhet er viktige stikkord. Nettverksbygging handler like mye om hva du kan tilby andre – som hva de kan tilføre deg. 

Lykkes du i å bygge ett solid nettverk gir det deg gode relasjoner som åpner opp for nye muligheter.

Men hvordan gjør du det?

Vi skiller klart mellom den informasjonen du vil gi – og måten du kommuniserer den på. Tenk på kroppsspråket ditt. Det kan være vel så viktig som ordene du sier.

Effektiv kommunikasjon kjennetegnes av åpenhet, tydelighet og empati. De tre tingene er helt avgjørende i prosessen med å bygge nettverk. 

Som direkteselger

Å styrke relasjonene til kundene dine – og fange interessen til potensielle kunder gir deg et solidere nettverk samtidig som det styrker mulighetene dine i direktesalgsbransjen.

Her er noen råd:

Vi tror selv at vi alltid er «spot on», mens vi kanskje oppfattes helt annerledes av de vi henvender oss til. Skravlefanter, stumtjenere, selvgode, overdrivende, flakkende blikk, krøllete klær eller dårlig ånde.

Derfor er det viktigste rådet å øve. Sett deg ned sammen med en venn du kan stole på – og som tør å gi deg ærlige tilbakemeldinger. Prat i vei – men ta hensyn til de forbedringspunktene som vennen gir deg.

Vis interesse for den du snakker med. Vend fokuset fra deg selv til den du snakker med. Det gjør du enklest ved å stille relevante spørsmål. Så kan du styre samtalen i din retning når det passer.  

Er dere flere sammen, så husk at alle fortjener din oppmerksomhet. Derfor skal du alltid la blikket «vandre» mellom de du snakker med – eller presenterer produkter for.

Du skal være positiv – ikke kritiser hverken politikere eller kjendiser, men fokuser på positive ting som kan styrke den du vil bygge relasjon til.

Du har sikkert hørt om «åpne» spørsmål. Dette er spørsmål som krever mer enn et JA eller NEI fra den du snakker med. Åpne spørsmål holder en god samtale levende og spennende.

Bruk notisboken. Hvis du har lovet noe – må du følge opp. Jeg skal sende deg … Sier du det, må du oppfylle løftet. Noter det ned i notisboken så er du sikker på at du ikke glemmer

Visittkort kan høres gammeldags ut – men er et smart hjelpemiddel som hjelper den du snakker med til å huske navn og kontaktinformasjonen til deg.

Og mens vi snakker om visittkort. Der skal du selvfølgelig skrive adressen til dine sosiale profiler. Ifølge IPSOS har 1,23 millioner nordmenn en LinkedIn-profil. LinkedIn er et godt og viktig sted å være for å styrke nettverket ditt – og posisjonere deg for nye muligheter.