ARKIV

Vil ikke være politi

mars 3, 2016 5:40 pm

Like vel går alarmen i Direktesalgsforbundet hver gang de møtes av overskrifter som: ”Pyramidespill lokker med milliongevinst”. – Selskapet OneCoin er et godt, men stygt eksempel sier forbundets leder Jan-Fredrik Torgersen.

En avkastning på svimlende 18.000 prosent og sparekonto med 13 prosent renter er blant lokkemidlene når OneCoin ber folk satse 1.200 kroner for å tjene 24.000 kroner – eller de med XL lommebok om å satse 338.000 for å sitte igjen med en gevinst på 62 millioner. Velkommen til en drømmeverden full av svindel!

Da Finansavisen besøkte på Vågsentret i Ytre Enebakk møtte de selgere for pyramidespillet OneCoin. Under påskudd av å være det nye BitCoin *) handlet det imidlertid om salg av pakker med såkalte ”Tokens” som formerer seg i ekspressfart når det med jevne mellomrom gjennomføres splitt slik at antallet fordobles uten at det samtidig skjer noe med verdien.

Vi må advare

– Dette har ikke noe med vår bransje å gjøre, men like vel må vi ta en aktiv rolle, og advare mot dette. Ikke fordi det å avdekke svindel er en del av vår virksomhet – men fordi vi har sett at folk har en tendens til å trekke alle over en kam, og legge alt salg utenfor vante forretningslokaler i en felles kurv.

– Det er dessverre en fare for at svindel og seriøsitet blandes sammen. Det er det vi ikke kan sitte rolig å se på, sier lederen i Direktesalgsforbundet, Jan-Fredrik Torgersen.

Fremstilles som lovlig

En kilde Finansavisen snakket med, refererer til store personlige tap i T5PC-pyramiden som herjet for noen år siden. Han har stått imot trykket om å bli med på WGI-pyramiden denne gang, men refererer til sambygdinger som har investert 40.000 og 50.000 kroner eller mer i OneCoin. Noen av disse har fått bonus på 36.000 kroner i såkalte Tokens.

– Men hvis man velger å selge disse, havner man på bunn og må bygge seg opp igjen, sier kilden.

Det er lite informasjon å finne om OneCoin bortsett fra at interesserte bes komme på møter. Der påstås det blant annet at konseptet er lovlig i over 200 land. Avhengig av hvor mye man har investert, skal man kunne tjene penger fra inntil fire nivåer under seg i pyramiden og inntil 25 prosent av pengene som er i omløp.

Startpakken koster 1.200 kroner hvorpå det forespeiles en gevinst på 24.000 kroner etter 18 måneder. Den største investeringen er på 338.000 og forespeiler en gevinst på 62 millioner. På hjemmesiden til OneCoin oppgis det at det totale medlemsantallet i pyramiden er 1,3 millioner. Gründeren er Ruja Ignatova som skal være en tidligere McKinsey-konsulent fra Bulgaria. Selskapet er registrert på Gibraltar.

Kilde: Finansavisen 10. februar 2016. Journalist Steinar Grini.

*) Fra Wikipedia, den frie encyklopedi:
Bitcoin (av «bit» og engelske «coin» = mynt) er en digital valuta laget i 2009 av Satoshi Nakamoto. Navnet refererer også til åpen kildekode-programvaren han designet som gjør bruk av valutaen, og peer-to-peer-nettverket som det utgjør.

Til forskjell fra de fleste andre valutaer avhenger ikke BitCoin av noen sentral utsteder. BitCoin bruker en distribuert database spredt ut over noder i et peer-to-peer-nettverk til å loggføre transaksjoner, og bruker kryptografi for å tilby grunnleggende sikkerhetsfunksjoner, for å forsikre om at BitCoins bare kan brukes av personen som eier dem, og aldri mer enn én gang.

BitCoin tillater anonymt eierskap og anonyme overføringer av verdier.