ARKIV

VG: Regjeringen åpner for akutt hjelp

mars 18, 2020 12:20 pm

Regjeringen åpner for at frilansere og selvstendig næringsdrivende kan få akutt økonomisk sosialhjelp fra NAV, uten vanlig behovsprøving. Det skriver finansminister Jan Tore Sanner (H) i et brev til Stortinget tirsdag ettermiddag.

Av: Torger Bjørnstad

– Dette er en svært god nyhet for alle som jobber for seg selv, slik flertallet av de ca. 80.000 i direktesalgsbransjen gjør, sier lederen i forbundet, Jan-Fredrik Torgersen.

Den nye inntektssikringen som alle partier på Stortinget ble enige om mandag, gjaldt ikke før etter 17 dager for selvstendige næringsdrivende med enkeltpersonforetak. Dette til forskjell fra arbeidstagere, som etter forliket i Stortinget mandag nå er sikret 20 dager med full lønn.

Regjeringen vil nå fylle gapet mellom dag en og dag 17, for de som brått mister inntekten, skriver VG.

Det skjedde etter at det hadde kommet kritikk mot den nye inntektssikringen. Den var ikke god nok for  enkeltpersonforetak. Nå vil personer som jobber for seg selv kunne sikres inntekt fra første dag.

– Det overordnede budskapet er at de ordningene som vi har, de kan folk være trygge på, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til VG.

– De tiltakene som hele det politiske Norge har stilt seg bak, for eksempel at du skal få 100 prosent av lønnen din de første 20 dagene med permittering, er penger man kan være trygge på at kommer, sier Røe Isaksen til VG.

– Men vi klarer ikke å få til alt på en gang. Det kan bli forsinkelser. Og kanskje særlig når det gjelder helt nye systemer kan det ta noe tid før kommer på plass.