ARKIV

Rekordomsetning på 144,8 milliarder

mai 10, 2019 6:54 am

Vi handler stadig mer på nettet. I år blir det igjen ny rekord, og det forventes at omsetningen vil nå 144,8 milliarder. Forbrukere trekker spesielt frem at det er en enkel og tidsbesparende måte å handle på.


Av: Torger Bjørnstad

Det er DIBS’ årlige rapport om norsk e-handel som ligger til grunn for det formidable omsetningstallet. Rapporten gir et detaljert bilde av e-handelen og dens utvikling i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Mens rapporten tidligere fokuserte på norsk omsetning, har man for 2018 valgt å estimere nordmenns totale forbruk – både i norske og utenlandske nettbutikker. Dermed reflekterer rapporten i større grad forbrukeratferd og global E-handel. Dette er 12 gang rapporten publiseres.

Viktige funn

Utviklingen viser at norske forbrukere omfavner netthandel. Når man handler på nettet, er det særlig mobiltelefon som brukes fordi det både er enkelt, raskt og praktisk.

Med et samlet forbruk på 65 milliarder kroner er reiser fortsatt den kategorien der nordmenn bruker mest penger. De to neste kategoriene på listen er varer og tjenester. Begge når betydelige beløp med 49 milliarder for varer og 30 milliarder for tjenester.

En særlig grunn som oppgis for de sterke omsetningstallene, er at det er mange nye forretningsmodeller som bruker abonnementsordninger. 48 prosent av oss abonnerer på TV-strømming, mens 10 prosent har abonnert på matkasser med sesongbasert mat.

Spennende for bransjen vår

– Kategorien kroppspleie og helse utgjør viktige segment for vår bransje. Dette er kategorier som også rapporteres å vokse raskt på nettet. For ikke å tape momentum og sikre seg sin del av omsetningsveksten, er det spesielt viktig å følge med markedets strømmer fremover, sier Jan-Fredrik Torgersen som er formann i Direktesalgsforbundet.

Mens 33 prosent av befolkningen handlet produkter innenfor kropp og helse i fjor, har antallet nå økt til 40 prosent viser analyser fra rapporten.

Stigningen fra 33 til 40 prosent – og det faktum at innkjøpene blir stadig større i verdi, representerer en økning på 21 prosent bare fra i fjor. Kropp og helse har for alvor blitt med på online-bølgen. Økningen innenfor kropp og helse kan også tolkes som en følge av økt fokus på kropp og helse blant nordmenn.

Rapporten og dens resultater er bygget på en undersøkelse utført av YouGov, i første kvartal 2018, basert på intervjuer med ca. 7000 respondenter mellom 15 og 74 år fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Ca.1000 av respondentene er bosatt i Norge.