ARKIV

Professor: – du kan nekte å ta imot kontanter

desember 17, 2019 9:31 pm

Retten til å betale med kontanter ikke er så hugget i stein som enkelte vil ha det til. Det slår nettstedet ABC Nyheter fast etter å ha spurt jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen.


Av: Torger Bjørnstad

ABC nyheter viser til en artikkel jusprofessoren har skrevet i tidsskriftet Lov og rett: «At forbrukeren har rett til å gjøre opp et etablert pengekrav med tvungne betalingsmidler, altså kontanter, og å se bort fra eventuelle avtaleklausuler som begrenser denne retten, gir derimot ikke rett til å kunne kreve å inngå en avtale basert på kontant betaling. Selv ikke en forbruker kan med andre ord kreve å få kjøpe en vare eller tjeneste mot kontant betaling dersom selger ikke ønsker det.» skriver Marthinussen.

Kanskje litt vanskelig forklart, men også i vår bransje blir det for mye ekstraarbeide dersom noen vegrer seg i mot å bruke bankkort eller VIPPS, men insiterer på å betale kontant.

Som selger må du være forberedt og ha med vekslepenger som matcher et hvert beløp – og så skal pengene fra «din lommebok» og inn på riktig bankkonto. Og siden det er en kunde, blir det lettere å si JA, enn NEI!

Forbrukerombudet og Forbrukertilsynet er uenig

De mener det fortsatt skal være mulig å betale varer og tjenester med kontanter og viser til Finansavtaleloven som beskytter forbrukernes rettigheter til å betale med kontanter. Selv om det kan finnes unntak.

Forbrukertilsynet vil gå Vy i sømmene. Det statlig eide selskapet prøvde i november ikke å akseptere kontanter som betalingsmiddel på selskapets ekspress- og flybusser.

En av grunnene til prøveprosjektet var at sjåførene i selskapet holdt en streik mot kontanter på bussene på sensommeren i år. De var bekymret for sikkerheten ved et eventuelt ran av sjåførens pengebeholdning.

Lovavdelingen i justisdepartementet er mer uklare. De mener forbrukerne har rett til å betale med kontanter. Men for en butikkjede, holder det med at man kun har åpent for å betale med kontanter på hovedkontoret. Justisdepartementet jobber forøvrig med en gjennomgang av finansavtaleloven, for å oppdatere denne har justisminister Jøran Kallmyr (Frp) tidligere sakt til ABC Nyheter.

Fullt mulig å nekte

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen konkluderer annerledes Etter å ha lest mye av diskusjonen knyttet til retten til å betale kontanter, konkluderer professoren med at jo, det er fullt mulig å nekte oppgjør med kontanter.

– Jeg har irritert meg over dette en stund, sier Marthinussen til ABC Nyheter. Han mener lovverket er klart i at det ikke er plikt til å binde seg til en avtale som gjør at selger må akseptere kontanter.

Gir ikke forbrukerne rett

Professoren sier at poenget er at vi har avtalefrihet, ikke avtaleplikt. Noe han mener gjør at om man skal selge noe, kan man selv bestemme vilkårene.

Han viser i artikkelen at for eksempel Senterpartiets forslag om å stramme inn retten til bruk av kontanter, og å straffe bedrifter som ikke aksepterer kontant oppgjør. Dette mener jusprofessoren tyder på en misforståelse om hvor langt retten til å handle med kontanter rekker.

«Slik legger den feilaktige oppfatning av någjeldende regulering hindringer i veien for kontantfrie løsninger som i realiteten holder seg godt innenfor gjeldende regelverk.»

Marthinussen konkluderer med at skal vi ha gode diskusjoner om retten til å betale for varer og tjenester med kontanter: « (…) er kjennskap til dagens regulering et godt utgangspunkt.»

– Jeg opplever ikke dette som kontroversielt. I lenger tid ment vi ikke kan ha misforståelser om regler som er viktige. Men det er åpenbart at masse politikere som misforstår disse reglene, sier han.

Marthinussen sier videre at dersom man virkelig ønsker å regulere dette, må man sette seg ned på nytt og gå gjennom lovverket. For politikerne som har uttalt seg i saken, mener han ikke kan ha satt seg ordentlig inn dette.

Kilder: Lovdata og ABC Nyheter