ARKIV

Gode bilder styrker oppmerksomheten

desember 6, 2020 12:32 pm

Bruk naturlige lyskilder

Lys i motivet du fotograferer er avgjørende for gode bilder til sosiale medier. En viktig regel er at lyset mot motivet skal komme bakfra. Altså slik at det lyser opp den personen eller det produktet du fotograferer forfra. Et godt lys resulterer både i de beste og de skarpeste bildene.

Første bud er altså å finne og utnytte lyskilder som for eksempel store vinduer når du fotograferer innendørs. Da slipper du et gulaktig lys som lamper ofte vil gi. En god huskeregel er å plassere produktet eller objektet i en vinkel som lar deg ta bildet med ryggen til vinduet.

Om du velger å bruke Blits kan det gi bedre bilder, men fører ofte til at kontrastene i bildene forsvinner samtidig som det skapes et gult lys eller uønskede skygger. Prøv heller å justere opp lysstyrken gjennom mobilskjermen ved å dra fokusfirkanten opp eller ned i de tilfellene hvor du vurdere blitsen.

Fokuser på motivet før du tar bildet

Når bildet er innrammet, trykk på motivet gjennom skjermen, før du knipser selve bildet. Dette hjelper smarttelefonen din med å forstå hvordan fokuset i bildet skal prioriteres og det endelige resultatet vil bli så skarpt som mulig.  

Prøv forskjellige vinkler

Noe av det første en fotograf lærer er å ta bilde av en person nedenfra hvis man ønsker å skjule dårlig hårvekst – og i vinkel ovenfra for å skjule uønsket dobbelthake. Men det viktige er at litt «annerledes» vikler enn rett forfra gir mer spennende bilder. Prøv deg frem med ulike vinkler og perspektiver når du tar bilder. Legg deg ned eller reis deg opp, da opplever du å se motivet annerledes og mer spennende. Du vil nå også få mange valgmuligheter når du skal velge ditt endelige bilde.

Bruk standard format

Ikke zoom inn når du tar bildet. Det kan du gjøre senere. Med en gang du begynner å  benytte deg av zoom mister du bildekvalitet. Du må enten gå nærmere, eller ta bildet og beskjære det senere. Dette er den beste løsningen for å unngå kornete og uklare bilder.

Definer hovedrollen

Bakgrunnen har en stor innvirkning på hvordan ditt endelige resultat vil se ut. Noen ganger kan en frisk bakgrunn forsterke bildet. Men som regel virker det forstyrrende på det du vil sette fokus på. Det du vil formidle!

Enkelt med foto-apper

Når du har valgt ut bildet du vil formidle, men du vil kanskje forbedre det litt. Bruk foto-apper for etterbehandling av bildene dine. Last ned et par redigeringsprogram. Det finnes en rekke gratis verktøy av høy kvalitet du kan bruke til etterbehandling av bildene dine. Adobe Photoshop Express, Lightroom eller Pixlr Editor er alle gode alternativ enten du har mye eller lite erfaring.

Lykke til med å styrke innholdet ditt i blogger og på sosiale medier!

PS: Når du fotograferer personer, spør alltid om det er greit før du gjør det. Barn skal du ikke fotografere slik at de kan gjenkjennes uten tillatelse fra foreldre/foresatte. I kommersielle sammenhenger bør du be om skriftlig bekreftelse.

Av: Torger Mogan Bjørnstad