ARKIV

Flere handler julegaver på nett

desember 5, 2014 12:46 pm

Handelsmønsteret er i endring. Netthandel tar en stadig større andel. Forbrukere i Norden anslår at de vil netthandle julegaver til en verdi av drøyt 10 milliarder kroner.

 

Ifølge en fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB svarer så mye som hver femte nordmenn at de kommer til å handle julegaver på nett i år. Samtidig svarer nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen at de er usikre.

Fakta viser at det ble handlet på nettet i Norden for til sammen 32 milliarder NOK i tredje kvartal. Den høyeste andelen netthandelsforbrukere finnes i Norge (72 prosent) og den laveste i Finland (62 prosent). I gjennomsnitt handlet norske netthandelsforbrukere for 3259 NOK.

– Dette er en hverdag vi i Direktesalgsbransjen må forholde oss til. Selv om vi er en direkte konkurrent til butikkhandel, så ser vi at Internett nå tar en større plass. Mange av våre medlemsbedrifter forholder seg til det ved å finne gode løsninger der deres salgskorps og weben er aktører som samarbeider, sier lederen i Direktesalgsforbundet, Jan- Fredrik Torgersen.

Andelen netthandlere er størst i gruppen 30-44 år – 61 prosent – men selv i gruppen 60+, som er dem som i minst grad handler på nett, sier 21 prosent at de vil velge denne muligheten før jul. Selv om netthandelen vokser raskere, så utgjør den fortsatt ikke mer enn 5-6 prosent av total varehandel.

Handle på kreditt

Ifølge Ipsos MMI undersøkelsen betaler 41 prosent netthandelen med kredittkort, mens hele 40 prosent bruker det vanlige bankkortet.

Å bruke kredittkort er langt sikrere fordi du da er beskyttet av kredittkjøpsloven. Det vil si at er det mangler, feil eller du ikke mottar varen kan du få refundert pengene. Hvis du ikke klarer å ordne opp selv tar du med den skriftlige korrespondansen til de som har utstedt kredittkortet ditt for å få hjelp.

Totalt handler vi i år for over 21.000 kroner i året på internett, ifølge bransjeorganisasjonen Virke. Fra juni i fjor til i år har vi totalt gjennomført over 62 millioner kroner kjøp på nett.

Forbrukerelektronikk er den største gruppen varer på nett, så mye som 25 prosent av alle slike kjøp foregår via nettet.

Tre gode råd for trygg netthandel:

1. Sjekk kontaktinformasjon. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin.

2. Sjekk om nettsiden er seriøs: Skal du handle i en europeisk nettbutikk, bør du sjekke med svindelgalleriet til Forbrukerombudet.

3. Betal sikkert. Tenk deg om to ganger før du betaler for en vare eller tjeneste på forskudd. Det tryggeste er kredittkort. Da kan du også klage til kredittyter om du får det du har bestilt